navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed B00004RS5A03LZZZZZZZ navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed FLODDERCINEMA navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed
BannerD
Interviewfotos01
Interviewfotos02
games
Videohoekje

Hoe ben je betrokken geraakt bij het schrijven van de Flodder Televisie serie?

Ik kende Dick Maas al omdat ik vlak daarvoor de storyboards van zijn film 'Flodder In Amerika' had getekend. Ook had ik het verhaal geschreven van het bijbehorende stripboek. Dus toen de tv-serie werd gestart vroeg Dick aan verschillende mensen in zijn omgeving om ideeën in te leveren en werd ik ook gevraagd. Gelukkig vond hij sommige ideeën wel bruikbaar.

Wat is je achtergrond? Wat heb je gedaan voordat je scenarioos ging schrijven?

Ik heb de kunstacademie gevolgd en heb daarna heel veel verschillende dingen gedaan. Ik heb o.a. verhalen geschreven voor Donald Duck. En storyboards getekend. En computergames ontwikkeld, voor de inmiddels antieke Commodore 64 en de Amiga. En ook nog wat muziek gemaakt. Nog een plaatje uitgebracht maar dat heeft verder nooit wat gedaan.

Hoeveel afleveringen heb je geschreven?

Veel. Stuk of vijftig? Ik zou even op de Floddersite moeten kijken...

Was het moeilijk je in de karakters in te leven?

Nee. Omdat ik een grote fan was van de speelfilm 'Flodder' uit 1986 voelde ik de karakters best wel goed aan. Ook omdat Flodder een beetje stripachtig is. En als schrijver voor Donald Duck was ik al gewend om verhalen te bedenken met bestaande personages.Flodder32a

De eerste Flodder film werd in 1986 gemaakt; de laatste televisie serie in 1997. Waarom denk je dat de Flodders nu bijna nog populairder zijn dan vroeger?

Ik weet het eigenlijk ook niet. Het verbaast mij ook een beetje. Misschien omdat de Flodders precies doen waar ze zin in hebben. En zich niet gek laten maken. En de humor is soms ook lekker hard. Dat slaat wel aan, denk ik.

Hoe ging het schrijfproces in zijn werk? Waar kwamen de ideen vandaan? Hoe snel ging het schrijven? Moest er nog veel herschreven worden?

Dick en ik gingen altijd eerst ideeën bedenken tijdens een avondje eten in ee Indiaas restaurant. Sommige hadden we eerder voor ons zelf al wat genoteerd en soms bedachten we iets ter plekke. Er zaten er altijd wel één of twee ideeën tussen die geschikt waren. En soms was een idee wel leuk maar daar kon je dan weer geen verhaal van 25 minuten mee vertellen. Vervolgens schreven we aan de eettafel, tussen de gerechten door, het verloop van een aflevering. Dan ging ik het thuis een beetje verder uitwerken en stuurde ik het weer terug naar Dick. Je moet wel bedenken dat dit allemaal nog was vóór het internet en dat email nog niet bestond. Picture7aDus dan reed ik 's avonds vaak door de stad naar Dick's huis om daar een floppy met de opzet van een aflevering in z'n brievenbus te gooien. En dan schreef Dick er weer wat bij of veranderde wat. Soms ging dat een paar keer heen en weer totdat we er tevreden mee waren. En dan schreef ik meestal een eerste scenarioversie. Dus met dialogen en zo. En dat bekeek Dick dan ook en schaafde het weer wat bij. En als het dan goed was, stuurden we het naar de productie van Flodder. Die gingen het uitvoeren. Als ik er nu aan terugdenk ging het allemaal best wel vlot en soepel. Niet teveel gezeik en zo. En we kregen van de acteurs en de regisseurs gelukkig altijd te horen dat ze het goeie scripts vonden. Dus al met al verliep het schrijven van scripts voor Flodder redelijk makkelijk.

Wie waren je favoriete personages bij het schrijven en waarom?

Alle personages waren leuk om voor te schrijven. Maar Johnnie en Ma Flodder waren mijn favorieten. Omdat Ma heel duidelijk was en altijd het laatste woord had. En Johnnie was degene met de ideeën en de vlotte babbel. Hij hield het verhaal vaak in beweging. Picture4aEn omdat Coen (Van vrijberghe de Coningh) zo'n goeie acteur was, was het ook dankbaar om dialogen voor hem te schrijven. Hij deed dat ongelofelijk goed. Verder heb ik altijd een zwak gehad voor Sjakie. En betrapte ik mezelf er soms op dat ik aan het grinniken was als ik een scène schreef waar hij weer eens de ellende moest oplossen die de Flodders hadden veroorzaakt. Hij was altijd de lul. En dat is lachen. Het mag misschien wel niet maar het is nou eenmaal zo.

Interview

WIJO KOEK
Scenarioschrijver
Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle film of televisie serie is het scenario. Zonder goed verhaal krijg je nooit een goede film. Een van de schrijvers die een aanzienlijk aandeel in het succes van de FLODDER serie heeft gehad is Wijo Koek. Vanaf het begin van de serie was hij zonder twijfel de belangrijkste schrijver van de scenario's. Ook is hij de schrijver achter succesvolle films als COSTA en ZOOP. Meestijds werkend achter de schermen bleek hij bij uitzondering bereid een tipje van de sluier op te lichten.

Zijn er ooit scripts afgekeurd?

Niet dat ik me kan herinneren. Ik weet wel dat Dick en ik heel af en toe met een script niet verder gingen. Maar dat was dan omdat het verhaal onnodig complex werd. Met teveel gedoe en zo. En we wilden altijd een helder verhaal vertellen. Maar het is volgens mij nooit afgekeurd om andere redenen. Dat het te hard of te bot zou zijn. Tenminste, niet dat ik weet.

Waren de ideen op een gegeven moment niet uitgeput?

Gek genoeg, nee. Wel begonnen we zo rond het derde seizoen wat meer 'exotische' afleveringen te schrijven. Met buitenaardse wezens en zo. En dat is dan meestal een teken dat de schrijvers er een beetje doorheen zijn. MOOISTEDAGPODIUMMaar omdat we het vierde en het vijfde seizoen pas na een pauze van jaar of wat hebben opgenomen, waren Dick en ik weer vol inspiratie. Aan het eind van het vijfde seizoen had iedereen, inclusief de crew en de acteurs, nog zin in een volgende, zesde seizoen. Maar toen overleed Coen en hebben we besloten om er maar een punt achter te zetten. Maar we hadden best nog wel een tijdje door kunnen gaan met verhalen bedenken.

Welke afleveringen vond je het leukst om te schrijven? Wat waren je favoriete onderwerpen.

De verhalen waar leuke en onverwachte wendingen in zaten. 'Vrijdag De Dertiende' bijvoorbeeld, is een favoriet van mij omdat het gegeven simpel begint waarna de problemen en misverstanden zich alleen maar opstapelen. Of 'Tatoeage' waar het tot de helft van de aflevering alleen maar gaat om die tatoeage van Dochter Kees' bil te verwijderen en er plotseling een stel criminelen op de stoep staan omdat die tatoeage een cijfercombinatie blijkt te zijn. JZKAUTOGASOf 'Sleutelfiguur' een aflevering die iets weg had van zo'n Agatha Christie-verhaal waarbij iedereen de dader kan zijn en dat Johnnie de familie in de huiskamer verzamelt om de echte dader aan te wijzen. Of die ene aflevering waar de hond Whisky de hoofdrol speelt... eh... hoeveel mag ik er noemen?

Waren er veel productionele beperkingen? Bijvoorbeeld qua locaties, of extra personages?

Eigenlijk zelden. Grappig genoeg gingen we zelf steeds ingetogener schrijven. Terwijl we in de eerste seizoenen nog behoorlijk uitpakten met extra locaties, zoals een videotheek, of een boksring, of het appartement van een crimineel, speelden de laatste seizoenen voornamelijk af in het huis van de Flodders, de wijk en de stamkroeg. En dat was niet zozeer omdat het moest maar ook omdat de verhalen zo het best verteld konden worden. 'Quarantaine' bijvoorbeeld speelt zich vrijwel alleen af in het huis van de Flodders. Lekker goedkoop!

Welke andere Nederlandse series of komedies vind je goed?

Ik vond vroeger 'Vrienden Voor Het Leven' soms heel goed. Het tweede seizoen van 'Bitches' was wel leuk. 'Het Geslacht SRVDe Pauw' (Belgisch) is ook wel grappig. En andere series die ik wel eens kijk of keek zijn 'Rozengeur en Wodka Lime', 'Lieve Lust', 'Van Speijk' en series waar ik zelf aan heb meegeschreven zoals 'Costa!', 'Bradaz' en Westzijde Posse'.

Waar ben je nu mee bezig?

Op dit moment schrijf ik een filmscenario voor Tim Oliehoek. Een racefilm. En ik heb zojuist de laatste versie afgerond van een horrorfilm en ga binnenkort twee afleveringen schrijven voor een comedyserie voor Talpa. Maar ja, zo'n leuke serie als Flodder. Dat zou ik na al deze jaren graag wel weer eens willen schrijven.

******

Wijo heeft ook een eigen website:
http://www.wijokoek.nl/

FILMOGRAFIE

Wijo Koek

FILMS:

Zoop in Afrika - Writer (screenplay) 2005

Vet hard - Writer 2005

Superstition - Storyboard Artist 2001

Down - Key Storyboard Artist 2001

Costa! - Writer (screenplay) (story) 2001

R.I.P. (short) - Storyboard Artist2001

Do Not Disturb - Storyboard Artist 1999

Flodder 3 - Writer 1995

State of Mind - Storyboard Artist 1992

Oh Boy! - Storyboard Artist, Geluidsman

TELEVISIE:

Costa! (TV series) - Writer (episodes 1, 2) 2001

Westenwind (TV series) - Writer (writer) 1999

Westzijde Posse (TV series) - Director1996

Flodder (TV series) - Writer (writer), Director 1993

FAQS04
De Flodders
NOW PLAYING

LEUK OM TE ZIEN

Buitenlandse affiches

Flodder fotopagina

De Duitse pagina

INTERNATIONAL SECTION

English Information

Deutsche information

Wie zijn toch die Flodders?

De Engelse pagina

INFORMATIE

FUN

Interview met Wijo Koek

Interview met Dick Maas

FAQ's - Veelgestelde vragen

DE FLODDER BIOSCOOP

Flodder in Amerika - Behind the Scenes

Uniek interview met Tatjana

Interview met Huub Stapel

Interview met Nellie Frijda

De TEGEL pagina met gevleugelde uitspraken

Televisie aflevering IN DE RING - Behind the Scenes

Flodder 3 - Behind the Scenes

Slideshow

SHOP

Foreign posters and Cover art

The movies (DUTCH)

Contact - Questions - Information

Contact - Vragen - Informatie

FLODDER (1986)

FLODDER IN AMERIKA (1992)

Alle televisie afleveringen

DE FLODDERS

De Engelse pagina

Unieke Flodderstrip van Martin Lodewijk

Flodder photo page

FLODDER 3 (1995)

villa3a


Web www.flodder.tv

Domme Blondjes Moppen

Dochter Kees' Intieme Plekje

Het Fotoboek van Dochter Kees

DKINTIEM

IN DE RING, het originele script

B00004RS5A03LZZZZZZZ item2 item9 item7 item6 item5 item4 item3 item2 item7 item6 item5 item4 item3 item9 item2 item9 item6 item5 item4 item3 FLODDERCINEMA2a1 NOW PLAYING villa3a