navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed B00004RS5A03LZZZZZZZ navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed FLODDERCINEMA navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed navigatiebalk07breed
navigatiebalk07breed
BannerD
dickbannerB
bannerdickA
bannerdickA
games
Videohoekje

Jij hebt de familie Flodder bedacht. Was het bij jullie thuis soms ook zo? Of kwam de inspiratie ergens anders vandaan?

Ik kom gelukkig niet uit zo'n a-sociaal gezin als de Flodders. Aan de andere kant was het ook geen vetpot bij ons vroeger. Er waren tijden dat het mijn moeder veel moeite had de eindjes aan elkaar te knopen. Misschien had ze Whisky moeten gaan stoken, dan hadden we nog wat kunnen bijverdienen. Alhoewel, we woonden op een woonboot en het is natuurlijk een beetje lastig om die Whisky zonder knoeien in die flessen te krijgen.

Welke karaktereigenschappen van de familieleden van Flodder herken je bij jezelf? Als je in Zonnedael zou wonen, wie zou je dan zijn?

Ik heb het stoere van Johnnie, het doortastende van Ma, de charme van Dochter Kees, de lengte van Zoon Kees en bijna de leeftijd van Opa. Ik hoor mezelf dan ook de hele tijd praten in de serie. Als ik in Zonnedael zou wonen, zou ik Joep de zwerver willen zijn. Helaas is die nog in geen enkele film of aflevering voorgekomen.

Hoe ben je er toe gekomen om films te gaan maken? Wie zijn je grote voorbeelden?

Toen ik klein was ging ik elke zondag naar het Minerva theater in mijn geboorteplaats Heemstede. Daar zag ik dan altijd Laurel en Hardy films. Ik ken bijna geen leukere komieken dan die twee. Ik wilde dan ook al heel vroeg films maken, maar ik had geen camera, dat was te duur. Dus ging ik maar scripts schrijven, dat kostte niets. Uiteindelijk begon ik op de middelbare school wat filmpjes te maken en ben ik daarna naar de filmacademie gegaan. Voorbeelden in die tijd waren Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Hitchcock en nog vele anderen.

Toen ‘Flodder’ in 1986 een megasucces was, heb je toen ook een zwembad in je tuin laten aanleggen? Wat veranderde er allemaal in je leven of werd mogelijk door dit succes?

Ik had geen tuin, anders had ik daar op zijn minst een zwembad laten aanleggen en misschien ook wel een golfbaan. Ik was trouwens helemaal niet zo verrast door het succes en vond het volstrekt logisch dat er toen meer dat 2 miljoen mensen naar de bioscoop gingen. Achteraf gezien was het natuurlijk een unieke gebeurtenis en is er nooit meer een Nederlandse film geweest die zoveel bezoekers heeft getrokken. Het maakte het natuurlijk wel een stuk makkelijker om mijn volgende films van de grond te krijgen.

Hoe was het om als regisseur te werken met Tatjana (Kees), Nelly Frijda (Ma Flodder), Coen Van Vrijberghe (Johnnie) en Stefan de Walle(andere Kees)? Heb je daar nog leuke herinneringen aan?

Je noemt nu de acteurs van de televisie serie. In de eerste twee films werd Johnnie gespeeld door Huub Stapel en Zoon Kees door René van 't Hof. Huub en René hadden geen zin meer om in de serie te spelen en daar kwamen dus Coen en Stefan voor in de plaats. De leukste herinneringen heb ik aan het werken met Coen en Stefan. Die hadden een tomeloze energie en bleven altijd opgewekt.

Interview

DICK MAAS
Regisseur / Producent / Scenarioschrijver
De grote man achter de Flodder films en televisieserie is natuurlijk Dick Maas. Hij heeft de Flodders bedacht en ze tot het succes gemaakt dat ze nu nog steeds zijn.
 

Af en toe had ik meelij met Coen omdat ie altijd de meeste tekst had en hij elke dag lappen tekst uit zijn hoofd moest leren. Nelly en Tatjana hadden af en toe hun kuren, maar over het algemeen vond ik het een feest om met zulke goede acteurs te werken.

Je hebt ook de muziek gemaakt bij Flodder. Hoe kwam je op de Flodder-melodie?

Ik geloof dat ik dat melodietje al bedacht had voordat ik de Flodders bedacht had, maar dat weet ik niet meer zeker. Het was een simpel deuntje dat ik precies vond passen bij de simpelheid van de familie. Volgens mij is het een van de bekendste stukjes Nederlandse muziek geworden inmiddels.

Je vriendin Esmé Lammers schrijft ook scenario’s en maakt ook films. (‘Lang Leve De Koningin’, ‘Tom & Thomas’ en ‘Amazones’). Hoe is dat, één huishouden met twee regisseurs. Bemoeien jullie je ook met elkanders werk?

We bemoeien ons niet ongevraagd met elkaars werk, maar vinden het natuurlijk leuk om elkaars mening te horen. Bovendien was het Esmé's idee om Flodder in Amerika te schrijven. Ook heeft ze een paar afleveringen van de televisieserie geschreven en geregisseerd.

Is de serie in een studio opgenomen of in een echte villa? Waar ligt Zonnedael?

Dat zijn vragen die een hoop mensen bezig houden. Voor de eerste Flodder film hebben we veel gedraaid op de Kollenberg in Sittard. item13De hele auto achtervolging bijvoorbeeld. Het huis van de Flodders en een paar omringende huizen hebben we op een wielerbaan in Spaarnwoude gebouwd. De snelweg sequence met de op hol geslagen SRV wagen hebben we in Belgie opgenomen. Voor de andere films en de televisie serie hebben we de villa van de Flodders en een hoop omringende huizen op ons studioterrein in Almere gebouwd. Ook hebben we daar een aantal echte asfaltwegen laten aanleggen. Verder is er natuurlijk veel in de studio gedraaid. We waren ten tijde van Flodder 1 ook heel handig in het opnieuw gebruiken van locaties. Zo is het zwembad waar de auto met de tennisjongens in terecht komt, hetzelfde als dat van de familie Flodder.

Er wordt vaak gevraagd door de kijkers om nieuwe afleveringen van Flodder. Komen die er nog?

Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Maar ik zeg nooit nee. Ik heb een hoop lol gehad bij het maken van de films en televisie serie, dus wie weet...

******

Website van Dick Maas:

http://www.dickmaas.com/

FILMOGRAFIE

Dick Maas

QUIZ (2012)

SINT (2010)

MOORDWIJVEN (2007)

DOWN (2001)

DO NOT DISTURB (1999)

FLODDER 3( 1995)

FLODDER IN AMERIKA (1990)

AMSTERDAMNED (1987)

FLODDER (1986)

DE LIFT (1983)

NOW PLAYING

LEUK OM TE ZIEN

Buitenlandse affiches

Flodder fotopagina

De Duitse pagina

INTERNATIONAL SECTION

English Information

Deutsche information

Wie zijn toch die Flodders?

De Engelse pagina

INFORMATIE

FUN

Interview met Wijo Koek

Interview met Dick Maas

FAQ's - Veelgestelde vragen

DE FLODDER BIOSCOOP

Flodder in Amerika - Behind the Scenes

Uniek interview met Tatjana

Interview met Huub Stapel

Interview met Nellie Frijda

De TEGEL pagina met gevleugelde uitspraken

Televisie aflevering IN DE RING - Behind the Scenes

Flodder 3 - Behind the Scenes

Slideshow

SHOP

Foreign posters and Cover art

The movies (DUTCH)

Contact - Questions - Information

Contact - Vragen - Informatie

FLODDER (1986)

FLODDER IN AMERIKA (1992)

Alle televisie afleveringen

DE FLODDERS

De Engelse pagina

Unieke Flodderstrip van Martin Lodewijk

Flodder photo page

FLODDER 3 (1995)

villa3a


Web www.flodder.tv

Domme Blondjes Moppen

Dochter Kees' Intieme Plekje

Het Fotoboek van Dochter Kees

DKINTIEM

IN DE RING, het originele script

B00004RS5A03LZZZZZZZ item2 item9 item7 item6 item5 item4 item3 item2 item7 item6 item5 item4 item3 item9 item2 item9 item6 item5 item4 item3 FLODDERCINEMA2a1a NOW PLAYING villa3a